Poznaj rodzaje tarcicy
Tarcica to produkty drzewne powstające w tartaku. Wykonuje się je za pomocą pilarek, które pozwalają na pozyskanie produktu z kawałku drzewa o okrągłym kształcie. Materiał ten można rozróżnić pod względem stopnia obrobienia oraz wymiarów elementów końcowych. Tarcica wymaga przechowywania w bardzo restrykcyjnych warunkach. W innym przypadku może dojść do jej powykrzywiania oraz gnicia. Przestrzeń magazynowa powinna być ochroniona przed działaniem warunków atmosferycznych i niskiej temperatury. Konieczne jest również zapewnienie wysokiej cyrkulacji powietrza.
Rodzaje tarcicy – poznaj charakterystykę produktów.
Tarcicę można podzielić na wiele rodzajów, np. według ich przeznaczenia. Podstawowym rozróżnieniem będzie więc tarcica obrzynana oraz nieobrzynana – pierwsza jest obrabiana z czterech stron, co daje równe krawędzie, przy drugiej natomiast krawędzie pozostają obłe. Omawiany produkt można również podzielić ze względu na jego wykorzystanie:
- tarcica stolarska – zalicza się do niej drewno najwyższej jakości oraz precyzji cięcia. Wykorzystywana przy produkcji m.in. okien, drzwi i mebli,
- tarcica konstrukcyjna – jej głównym zadaniem jest wytrzymać duże obciążenia. Wykorzystywana do budowy konstrukcji domów drewnianych oraz dachów,
- tarcica do produkcji palet – deski i krawędziaki spełniające unijne normy, często wykorzystywane do budowy euro palet,
Popularne metody wykorzystania tarcicy
Drewno w postaci tarcicy jest powszechnie wykorzystywane w wielu branżach. W tzw. budowlance jest ona najczęściej stosowanym materiałem używanym do stawiania dachów. Tarcica jest niezastąpiona na każdym etapie budowy. Do mniej oczywistych sposobów wykorzystania materiału zaliczyć można m.in. szalunki, wsporniki czy blaty do swobodnego poruszania się po rusztowaniach.