Jakie zastosowanie ma tarcica?
Tarcica to odpowiednio obrobione kawałki drzewa okrągłego. Jest to główny produkt wytwarzany przez tartak. Tarcicę można podzielić ze względu na dwa główne rodzaje: tarcicę obrzynaną i nieobrzynaną. Różnica polega na tym, że tarcica obrzynana jest obrabiana z czterech stron, tworząc symetryczne kawałki, natomiast nieobrzynana zachowuje obłe krawędzie. Zgodnie z polskimi normami tarcicę można podzielić również ze względu na otrzymane wymiary tj.: deski, bale, listwy, łaty, krawędziaki, belki.
Tarcica drzewna – gdzie znajduje zastosowanie?
Drewno jest bardzo wytrzymałym i zarazem eleganckim materiałem, który znajduje szerokie zastosowanie w wielu branżach. W budownictwie ceniona jest jego wytrzymałość na przeciążenia i wysokie temperatury. Pod tym kątem przewyższa stal, która wraz ze wzrostem temperatury staje się miękka, a przez to bardziej elastyczna. Drewno w tym przypadku zachowuje się wręcz przeciwnie. Tarcica jest pozyskiwana głównie w celu wykorzystania jej w przemyśle meblowym i podłogowym. To tam trafia produkt o najwyższej jakości. Sprawdza się jednakowo jako materiał konstrukcyjny, ale również taki, który może zostać poddany obróbce artystycznej.
Jak przechowywać tarcicę?
Produkty wykonane z drewna takie jak tarcica muszą być magazynowane w specjalnych warunkach. Aby materiał mógł być przechowywany i nadawał się do wykorzystania, muszą być spełnione konkretne warunki. Po pierwsze produkt powinien być zabezpieczony przed działaniem warunków atmosferycznych. Intensywny deszcz, niskie temperatury, a nawet nadmierne słońce może negatywnie wpłynąć na kształt i właściwości surowca. Tarcica powinna być magazynowana w sztaplach, na wolnym powietrzu lub w pomieszczeniach z odpowiednią wentylacją. Takie przechowywanie pozwoli uchronić ją przed zniszczeniem.